De Belgische koning bezoekt Congo, maar mag niets zeggen

Politiek
maandag, 28 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Congo bestaat 50 jaar en krijgt bezoek van koning Albert II en koningin Paola. Ze worden onder meer vergezeld door ontslagnemend premier Yves Leterme. De Belgische koning mag echter niets zeggen, omdat men ieder risico op een diplomatiek incident wil vermijden. Naast een onderhoud met president Joseph Kabila zullen Albert en Paola enkel plaatsen en projecten bezoeken die de Belgische aanwezigheid in Kinshasa benadrukken. Een officiële toespraak zit er niet in.
Na de moord op de Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya twijfelde men aan de wenselijkheid van het koninklijk bezoek aan Kinshasa: de koning gaat toch, maar heeft zwijgplicht. Chebeya, voorzitter van La Voix des Sans-Voix (De Stem van de Stemlozen, VSV) verdween begin juni samen met zijn chauffeur. Volgens diverse bronnen had hij een dag eerder een onderhoud met John Numbi, politiechef en vertrouweling van president Kabila. Chebeya werd dood teruggevonden op de achterbank van zijn auto. Zijn handen waren op zijn rug gebonden. De exacte doodsoorzaak is niet bekend.
In Congo wordt de 'zwijgplicht' van de koning op ongeloof onthaald. Zelfs degenen die het Belgische staatsbestel een beetje kennen en weten dat Albert steeds gedekt moet zijn door de regering, reageerden teleurgesteld. ‘De koning hoeft geen controverse te zaaien, maar de maatschappelijke situatie in dit land is toch van dien aard dat je min of meer de morele plicht hebt om bepaalde zaken 'en public' aan te raken, ook al hebben we er begrip voor dat het op een voorzichtige manier moet gebeuren’. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel verduidelijkte in ‘De Ochtend’ op de Vlaamse Radio 1 dat ontslagnemend premier Yves Leterme in Congo een gesprek onder vier ogen zal hebben met zijn ambtgenoot Adolphe Muzito. Dat is de kans om 'zeer frank' te kunnen spreken en een 'politieke boodschap' over te maken, aldus Michel. Hij gaf ook aan dat de vorstelijke radiostilte niet betekent dat België zich achter het huidige bewind schaart. 'Dat is zeker geen bevestiging van het regime. Het volk is de enige die het regime kan bevestigen', aldus Michel.
Bron(nen): De Tijd (Belgie)