Sarkozy verder in het nauw

President Sarkozy ontsloeg eerder deze week 2 ministers maar de kritiek verstomt niet. Opeens is de luxueuze 'train de vie' van zijn bewindslieden niet langer vanzelfsprekend en het is maar de vraag of hij tijdig heeft ingezien dat de tijden zijn veranderd.
Met het ontslag van zijn ministers die het breed lieten hangen, bracht hij een offer en wie offert, verwacht daarna een gunst. Dus Alain Joyandet  (Ontwikkelingshulp) moest weg omdat hij zich veel te duur had laten rondvliegen in een privéjet en onderminister Christian Blanc kon gaan, toen bekend werd dat hij voor 12.000 sigaren had gedeclareerd. Maar helaas voor Sarko, de beloning kwam niet.
Want een andere wond blijft maar etteren. Het gaat om zijn minister van Arbeidszaken, Eric Woerth, die op een zeer onverkwikkelijke manier is verwikkeld in de verdeling van het fortuin van Liliane Bettencourt, erfgename van het l'Oréal-imperium, waar de minister en zijn vrouw bij zijn betrokken. 
Naar vandaag wordt onthuld, zou bovendien een klein deel van dit fortuin, 150.000 euro, eerder in de partijkas van Sarkozy zijn gestort. Ook eerder al, in de tijd (1983 - 2002) dat Sarkozy nog burgemeester van Neuilly was (een sjieke voorstad van Parijs), zou met regelmaat een envelop met inhoud aan hem zijn overhandigd, afkomstig van de bejaarde miljardaire.
Dit alles is bijzonder exlosief voor de president. Woerth wilde hij pas na de zomer ontslaan, maar of die tijd hem nog gegund is... En terwijl de president zich dus tracht te ontdoen van ministers die in opspraak zijn gekomen, raakt hijzelf nu ook besmeurd met een smeergeld-affaire.

Bron(nen):   Libération  The Economist