Sarkozy mept terug

Een Frans politicus kan grofweg 2 dingen doen als hij wordt beschuldigd van malversaties. Ten eerste: schuld bekennen. Dit komt erg weinig voor. Ten tweede: ontkennen dat er iets aan de hand is en zeggen dat tegenstanders een complot hebben opgezet om hem in diskrediet te brengen. Dit komt erg veel voor.
Gisteravond was Nicolas Sarkozy lang voor de tv om uiteen te zetten hoe onterecht hij van alles en nog wat was beschuldigd. Hij was te gast bij Antenne 2, een staatsomroep waar hij de zaakjes stevig in handen heeft, dus noem het een thuiswedstrijd.
Had de president heimelijk geld ontvangen van Liliane Bettencourt, de 87-jaar oude erfgename van het L'Oréal-concern, en was dat geld bestemd voor zijn verkiezingskas? Geenszins. De president wierp deze beschuldiging verre van zich.
In Frankrijk speelt naar zijn zeggen heel iets anders. Sarkozy is zo moedig de hervormingen ter hand te nemen en wil bijvoorbeeld de pensioenleeftijd verhogen van 60 naar 62 jaar. En wat krijg je dan? Weerstand - van mensen die er geen belang bij hebben dat deze veranderingen worden ingezet. Waarna de zwartmakerij kan beginnen en de president zich nu tegen verdachtmakingen moet verweren, terwijl hij veel, veel liever al zijn energie zou gebruiken om de economische crisis op te lossen. Tja, als het zo allemaal zit... 
Morgen is het 14 juli, een nationale feestdag. En daarna maakt Frankrijk zich op voor de traditionele lange zomervakantie. Geen slecht moment voor het staatshoofd derhalve, om met deze weergave van de gebeurtenissen weg te komen.

Bron(nen):   The Daily Telegraph  Le Monde