Les misérables

Aan malversaties die voor de buitenwereld verborgen moesten blijven en die opeens op straat liggen, komt maar geen eind. Met dank aan Le Canard Enchaîné die woensdag met spectaculaire onthullingen kwam.
Het grote onderwerp is natuurlijk mevrouw Liliane Bettencourt, een van de rijkste vrouwen ter wereld die met haar fortuin op dit moment dood en verderf zaait in de Franse politiek. Woensdag werd bekend dat haar dochter opnieuw naar de rechter stapte in een poging mamma ontoerekeningsvatbaar te verklaren.
Maar dat was gisteren niet de hoofdzaak op Frankrijks nationale feestdag. Nee, het echte nieuws betrof Eric Woerth, de geplaagde minister van Arbeid die verwoede pogingen doet de Fransen langer te laten werken (van 60 naar 62 jaar). Woerth beheerde tot deze week de kas van de partij van president Sarkozy en in Frankrijk is een dergelijke functie doorgaans weggelegd voor iemand die heel, heel goed weet wat er allemaal mag en vooral: wat er niet mag. 
Mevrouw Woerth was een naaste medewerkster van Liliane Bettencourt en alom is de gedachte dat zij bijzonder behulpzaam moet zijn geweest met het overhandigen van gevulde enveloppen barstensvol euro's van Bettencourt richting Sarko. Zo kwam Woerth dus in opspraak.
Daar kwam woensdag nog iets bij. De Canard onthulde dat Woerth - enkele dagen voordat hij vertrok bij het ministerie van Financien - nog snel even enkele prachtige percelen , behorend tot de 'hippodrome de Compiègne,' aan een vriend heeft verpatst voor een vriendenprijs, ruim 2 miljoen voor hele lappen grond. 
Wie het stuk leest (in de papieren krant, De Canard doet niet aan internet), staat oog in oog met een stinkend zaakje. Maar wordt ook een prachtig inkijkje vergund in hoe de Sarko en zijn vrienden invloed kopen in ruil voor... dat lezen we later ongetwijfeld in het onnavolgbaar goede en geestige weekblad.

Bron(nen):   Libération  Le Canard Enchaîné