Stop met het BMI

Een groep Engelse politici vraagt aan de Engelse regering opte houden met het gebruik van het BMI voor beleid. De parlementscommissie voor Vrouwen en Gelijkheid riep op om de BMI - een index op basis van de relatie tussen de lengte en het gewicht van een persoon - te vervangen door een "gewichtsneutrale" benadering. BMI leidt volgens s de parlementariërs tot uitsluiting en fatshaming.

De Engelse regering gebruikt BMI als maatstaf voor overgewicht in officiële stukken en dat is fout vindt de commissie, omdat het begrip BMI niet altijd klopt en ook mensen als obees verklaart die dat niet zijn. Dat is gevaarlijk, vinden zij.

BMI als norm voor gezond gewicht is ooit bedacht door een Belgische ambtenaar die een snelle maatstaf nodig had om te bepalen of rekruten het juiste gewicht hadden om soldaat te worden. Body-mass index (BMI) is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. Het is een feit dat BMI vaak een juiste indicatie geeft van (gevaarlijk) overgewicht, maar niet altijd.

De commissie: “Het gebruik van BMI wakkert een gewichtsstigma aan, draagt ​​bij aan eetstoornissen en verstoort het lichaamsbeeld en de geestelijke gezondheid van mensen. Volksgezondheid Engeland moet stoppen met het gebruik van BMI als maatstaf voor de gezondheid."

De commissie maakt niet goed duidelijk hoe strijd tegen overgewicht wel moet worden gevoerd