"We zijn allemaal slachtoffers van Amerika en Engeland die Irak vernietigden voor Israel."

"Alles is stuk. Saddam bouwde Irak in 30 op en dat is nu allemaal vernietigd. Er zijn meer zieken dan ooit, er leiden mensen honger, basale diensten werken niet meer. Iedere dag worden tientallen mensen vermoord, soms honderden. We zijn allemaal slachtoffers van Amerika en Engeland die Irak vernietigde voor Israel."
"De Amerikanen moeten nu in Irak blijven. De invasie was een grote fout, maar die kunnen ze een beetje goedmaken door Irak nu niet over te laten aan de wolven."
Weet u nog? Tarik Aziz? De mooi Engels sprekende minister van Buitenlandse Zaken van Saddam? Hij zit een gevangenisstraf uit van 15 jaar, maar The Observer heeft hem kunnen interviewen.
Hij kan vanuit zijn cel televisie kijken en wet dus goed wat er in zijn land en de wereld aan de hand is.
"Saddam en ik waren helemaal niet blij met 9/11. Ik heb een brief geschreven, op verzoek van Saddam aan Ramsay Clark, een oud minister van de VS, om te laten weten dat we de aanvallen afkeurden. Maar in de maanden die volgden werd duidelijk dat we hoe dan ook in oorlog zouden raken en dat had niets te maken met massavernietingswapens."
Hij is vol lof over zijn gevangenis en cipiers. Hij kan wekelijks bellen, er is een tuintje, air conditioning, goed eten, voldoende sigaretten. Beter dan de gevangenissen van zijn eigen regime? "Er zijn wel fouten gemaakt."