‘Foto’s bewijzen oorlogsmisdaden Assad’

Een overloper die voor de regering van Syrië heeft gewerkt, heeft het land verlaten met duizenden foto's van gedode gedetineerden. Die vertonen sporen van marteling en moord die als bewijs kunnen dienen voor misdaden tegen de mensheid. Dit concluderen drie internationale topjuristen die het materiaal hebben onderzocht in opdracht van de regering van Qatar, zo meldden CNN en The Guardian.  De overloper, alleen bekend onder de codenaam Caesar, zegt dat zijn baan voor de Syrische regering bestond uit het fotograferen van gedode gevangenen. Volgens de juristen wijst de 'noodzaak om de gedoden te fotograferen' op het feit dat de moordpartijen 'systematisch, geordend en van bovenaf geregisseerd waren'. Oftewel: het regime van Assad kan zich naar het oordeel van de drie juristen niet verschuilen achter lagere beambten die het niet zo nauw namen met de regels, maar is zelf verantwoordelijk. Over twee dagen staat  een vredesconferentie op het programma, in Geneve. Die zou sowieso al onder een ongelukkig gesternte beginnen, doordat secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon op het laatste moment besloot om ook Iran een uitnodiging te versturen. Dat was tegen het zere been van de Syrische oppositie en de Verenigde Staten, die eisten dat de uitnodiging weer afgeblazen zou worden.  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Propaganda. De afgelopen weken is wel duidelijk geworden dat de Soennitische rebellen nog veel grotere schurken zijn dan de Syrische regeringstroepen.

  • Apekool

   Ook mijn eerste gedachte, vooral omdat de taak van deze persoon was “het fotograferen van gedode gevangenen”… ook een erg toevallige timing!

   Je kan het regime Assad van een heleboel dingen beschuldigen, maar idioten zijn het niet. Waarom zou je zelf bewijzen verzamelen die tegen je gebruikt kunnen worden?

   En als belangrijkste: Qatar – wie zijn daar ook al weer aan de macht? Een autoritaire emir met als belangrijkste religieuze leidraad het Wahabisme, net als in Saudi Arabië. Totaal ongeloofwaardig dus.

   (in antwoord op De Staatsburger)
  • Heldoppantoffels

   Je noemt het propaganda en het eerste slachtoffer in een oorlog is de waarheid. Wij zullen vast nooit de waarheid weten, landen spelen geopolitieke spelletjes over de rug van doorsnee burgers.

   (in antwoord op De Staatsburger)

Reacties niet toegestaan