Moeten we Berlusconi afschrijven? Nee

Steeds opnieuw zijn er allerlei redenen om te denken dat er een einde is gekomen aan de heerschappij van Silvio Berlusconi. En er zijn nu meer van die redenen dan ooit. 
Zijn coalitiepartner Fini heeft genoeg van hem, hij is verwikkeld in seksschandalen naast ook nog een echtscheiding, rechters maken jacht op hem vanwege malversaties en financieel staat Italië er bar slecht voor. Voldoende om te denken dat Italianen genoeg hebben van zijn corrupte en clowneske capriolen.
Een goede analyse in The Daily Telegraph laat zien dat het allemaal nog heel anders kan lopen. 
De 73-jarige premier veranderde het kiessysteem zo dat zijn eigen partij zeer bevoordeeld is onder verschillende omstandigheden; het is voor andere partijen heel moeilijk om groter te worden dan de partij van Berlusconi.
Verder is nog steeds een groot deel van de Italianen van hem gecharmeerd. Met zijn brutale fratsen imponeert hij veel mensen en al kwam hij in opspraak met menige seksaffaire - het feit dat een van de door hem ingehuurde prostituées zei dat de premer over een gezonde appetijt beschikte, maakte domweg veel indruk.
Het is bijna raadselachtig hoe een man die zijn land zozeer te schande maakte, zo vast in het zadel blijkt te zitten en het ergste kan nog komen. In 2013 vertrekt de huidige president Napolitano en het is goed denkbaar dat Berlusconi dan de tijd rijp acht om president van Italië te worden.

Bron(nen):   The Daily Telegraph