Tijd voor Obama’s 6e vakantie dit jaar

Politieke topfuncties zijn zonder twijfel bijzonder stressvol, maar heb je het als regeringsleider ook druk? Een antwoord is dikwijls moeilijk te geven; aan een kant heb je de leider en zijn entourage, die altijd weer de indruk geven van een extreem gevuld bestaan. Aan de andere kant heb je de werkelijkheid die heel soms even ergens doorschemert. 
The Daily Telegraph meldt vandaag dat de Obama's dadelijk voor hun 6e vakantie vertrekken, ditmaal naar het begeerde Martha's Vineyard, Amerika's bestemming voor de rich and famous. Goed, het ging steeds om kortere uitstapjes en als hij dadelijk terug is heeft de president er in 2010 pas 31 dagen vakantie opzitten, maar dat is in de VS een heleboel en het jaar is nog lang niet voorbij. Obama is naar Amerikaanse begrippen dus vaak 'out of office.'
Onlangs hoorde Welingelichte Kringen van iemand die bij de Nederlandse premier in- en uitliep dat een afspraak met J.P. Balkende meestal zonder problemen kon worden ingepland. Huh? Die man heeft het toch razend druk? Nee hoor, zei onze zegsman. Op maandag naar de koningin - dat is even doorbijten, want daar krijgt hij allerlei vervelende opdrachten, op vrijdag de wekelijkse ministerraad en daar omheen doet Balkenende niet veel. 
Ander aardig voorbeeld. Toen prinses Máxima zwanger was van haar eerste dochter, meldde de RVD op enig moment dat de kroonprinses het 'iets rustiger' ging aandoen om de zangerschap zo goed mogelijk te doen verlopen. Het weekblad Privé had destijds de tegenwoordigheid van geest om eens in kaart te brengen hoe druk Máxima het wel niet had gehad gedurende de afgelopen 12 maanden en kwam tot de conclusie dat ze van de 365 dagen 101 dagen met vakantie was geweest. Met de aantekening dat niet al haar reisbewegingen bekend waren, dus het kon ook nog meer zijn. ..
Als u en wij toevallig in een stad rondlopen waar leden van de regering of van het Koninklijk Huis passeren in hun gepantserde auto's, worden dikwijls kruispunten afgezet, stoplichten genegeerd, en komen de limo's in grote vaart voorbij. Die mensen zijn niet alleen belangrijk, maar hebben het ook razend druk, ga je dan onwillekeurig denken.
Misschien is dat waar. Misschien ook wel niet.

Bron(nen):   The Daily Telegraph