‘Door aardbevingen kunnen in de stad Groningen doden vallen’

Opvallende en verontrustende uitspraken vanJan de Jong, inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen in NRC Handelsblad vandaag. Volgens hem loopt door de gas-aardbevingen ook de stad Groningen gevaar. En omdat de huizen daar veel dichter op elkaar staan dan in de dorpen op het platteland kunnen er dan doden vallen en huizen instorten. Het is niet uit te sluiten, zegt De Jong in NRC, dat bij zwaardere bevingen ook meer schade in de stad ontstaat. „En dan kunnen nare dingen gebeuren. Want Groningen is veel dichter bebouwd dan een dorp als Loppersum. (...) Waar het hier om gaat is dat het uiteindelijk de bodemversnelling is die uitmaakt of huizen gevaar lopen. De sterkte van de aardbeving is niet bepalend, omdat dezelfde beving veel of weinig bodemversnelling kan opwekken. Door de grotere versnellingen kúnnen huizen instorten, dan kúnnen er doden vallen. Daar moeten we rekening mee houden.”

Bron(nen):   NRC (betaald)      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Who care”s in Politiek Den Haag. In Groningen zijn ze met een habbekrats afgedankt.

  • Templein

   Econoom Bas Jacobs meldt dat de discussie over snel of trager gas ophalen niets met de begroting te maken heeft van bijv. vijf jaar. Ook hoeven er geen extra bezuinigingen te komen omdat begrotingen in de toekomst het gas niet meerekenen. Het enige wat Den Haag moet doen is incalculeren dat van de Groningers hun eigendommen hersteld en gerespecteerd worden.

   (in antwoord op marianne martens)
 2. zo maar iemand

  Nou, als hier op het platteland een muur omdondert ben je ook dood hoor. En je kinderen ook. Maar misschien is dat dan minder erg of zo. Net als wanneer er 4 huisjes in Amsterdam wat verzakkingen tonen na de aanleg van een overbodige metrolijn (betaald met gas-baten overigens), ze onmiddellijk geëvacueerd en vet gecompenseerd worden. Amsterdammers zijn belangrijker dan Groningers kennelijk, en stadsbewoners belangrijker dan de mensen op het platteland.

 3. reageermeneer

  Zomaar een idee, rioolgas. Van het afval van één persoon ontstaat dagelijks zo’n 30 liter gas. Hoeveel koeienstallen telt Nederland, ook daar worden dagelijks liters gas geproduceerd. Als we dat nu eens gaan gebruiken. Oh nee, dan loopt het rijk die miljarden natuurlijk mis wanneer we allemaal zelfredzaam worden.

  • catchit64

   Pas op met goeie ideeën, voor je het weet betaal je een berg belasting over de stoom gemaakt van je eigen kak…

   (in antwoord op reageermeneer)
 4. kletsmajoor

  Voor de verandering wat olie op de golven:

  ‘Meeste schade in Groningen komt niet door bevingen’
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3583099/2014/01/24/Meeste-schade-in-Groningen-komt-niet-door-bevingen.dhtml

  • zo maar iemand

   ‘Voordat een bewoner uit de niet getroffen provincies meebetaalt, wil die toch wel weten of de uitgekeerde vergoeding terecht is.’
   Betaalden ze (uit de niet-getroffen provincies) maar mee. Of nee, laat maar. We doneren gewoon wat minder dan die 99% die ze nu voor niks krijgen. Solidariteit werkt twee kanten op.

   (Overigens zijn de scheuren hier niet trapvormig door het voegwerk, maar gaan recht door de bakstenen heen. Dit weet iedere Groninger, de NAM en het Ministerie.)

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Solidair zijn betekend ook niet: zonder vragen stellen alles betalen.

    (in antwoord op zo maar iemand)
    • zo maar iemand

     Zo is dat. Die tijd is geweest. Nu houden we het gas maar gewoon zelf.

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Prima. Maar willen jullie je dan wel even netjes uitkopen uit de B.V. Nederland? D.w.z. alle investeringen in waterwerken, infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg en defensie plus alle uitkeringen en subsidies, die de rest van Nederland sinds mensenheugenis heeft betaald voor Groningen.

      (in antwoord op zo maar iemand)
     • zo maar iemand

      Kom maar met een lijstje. Wat denk je, zou dat die 210 miljard die sinds de jaren 60 van ons gejat zijn overtreffen? Want dat krijgen we dan natuurlijk terug. Boter bij de vis.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Natuurlijk boter bij de vis. Maar Groningen vormt al sinds 1595 een economische eenheid met de rest van Nederland. Dus al ver voordat er gasbaten waren. Ik zou er niet zo zeker van zijn dat het saldo tot en met vandaag in reële termen positief is. De nieuwe natie Groningen zou wel eens met een fikse staatsschuld kunnen beginnen. Vergeet ook niet dat Groningen vanaf de verzelfstandiging de dagelijkse kosten van alle uitgekochte zaken zelf moet gaan betalen. Kan Groningen met een BBP van 10 à 12 miljard (voornamelijk gasbaten) intern hetzelfde voorzieningenniveau handhaven als Nederland nu doet met een BBP van 700 miljard? Ik zou het niet kunnen zeggen, maar het zou wel interessant zijn als het CPB het sommetje eens maakte.

      (in antwoord op zo maar iemand)
     • zo maar iemand

      Ik ben erg benieuwd naar het lijstje. Dit zijn slechts veronderstellingen. Voor de aardgasbaten was Groningen Hanzestad, de graanschuur en suiker-en strokartonproducent. Niet echt het ‘achterlijke broertje’ wat Westerlingen zo graag willen doen geloven.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Niet overdrijven. Groningen was (en is) ook nooit een economisch centrum geweest zoals Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven.

      (in antwoord op zo maar iemand)

Reacties niet toegestaan