Hier komt Sarkozy even bij

Wat u hier ziet, is het fort de Brégançon. Het is een van de buitenverblijven van de Franse president en het bevindt zich aan de Middellandse Zee in de VAR. Het is gebouwd op een eilandje en er loopt een pier naar het vasteland.
Op dit moment houdt Nicolas Sarkozy er retraite en vanochtend heeft hij hier enkele ministers bijeen geroepen voor kort overleg. Zoiets staat altijd goed; de president laat zo zien dat hij als het ware altijd bezig is.
Sarkozy zal niet helemaal ontevreden zijn over wat hij de laatste weken heeft uitgehaald. Het oppakken van zigeuners en ze het land uitzetten bracht de verwachte opschudding. In Franse en buitenlandse media wordt hierover veel geschreven en hij krijgt veel lelijks naar zijn hoofd geworpen. 
Prettig bijverschijnsel: de (extreem-) rechtse kiezer weet zo weer waar hij voor staat en bovendien heeft niemand het meer over de affaire-Bettencourt, een onverkwikkelijke zaak waarbij de rijkste vrouw van Frankrijk zwart geld aan de partij van Sarkozy bleek te hebben overgemaakt. Zigeuners opppakken was een meesterlijke afleiding.
Alle reden om nog even vakantie te vieren en aanstonds gaat Sarko enkele tientalen kilometers verderop naar cap Nègre, waar zijn vrouw Carla Bruni een schitterend buitenverblijf aan zee heeft.

Bron(nen):   Le Point