Sarkozy is opeens erg alleen

Het was qua politiek manoeuvreren een uitstekende zet van Nicolas Sarkozy om zigeuners het land uit te zetten - zo leidde hij de aandacht tenminste af van zijn betrokkenheid bij het Liliane Bettencourt-schandaal (Franse miljardaire gaf Sarkozy's regeringspartij enveloppen met zwart geld) - maar nu zou hij opnieuw iets moeten bedenken om de aandacht van de zigeuners af te leiden. Want met de Franse president gaat het niet helemaal naar wens.
Steeds als weer een groep zigeuners naar de grens wordt begeleid, zwelt de kritiek aan. Kritiek van politieke partijen - tegenstanders van de president - maar ook van allerlei groeperingen die niet kunnen worden verdacht van partijpolitiek.
En daar is dan nu de paus bijgekomen. Enigzins verholen uitte Benedictus XVI zijn kritiek op het Franse uitzettingsbeleid en de Franse roomse kerk heeft het vaandel inmiddels overgenomen. Dus oppositiepartijen, media, bezorgde groeperingen uit de samenleving, de roomse kerk: het front tegen de president is wel erg imposant geworden.
Ségolène Royal - zijn tegenstander bij de laatste presidentsverkiezingen en verklaard warhoofd - voorziet dat die hele zigeunertruc Sarkozy als een boemerang zal treffen. Dat was tot op heden niet haar meest onnozele uitspraak.

Bron(nen):   Le Monde