Bacha baz: Afghanistans kleine smerige geheimpje

Eerst dachten de Engelse soldaten in zuid Afghanistan 'wat schattig, die oudere mannen die zo liefdevol omgaan met die jonge jongens'. Maar een paar jaar geleden maakte een inlichtingenrapport al een eind aan dat romantische idee. Sinds mensenheugenis houden heel veel Afghaanse mannen er jongens van 9 tot 15 op na als schandknapen. Bacha baz heet dat in Pashtun. Jongens speeltje.
De gewoonte lijkt, in Westerse taal en ogen toch sprekend op pedofilie.
Volgens het rapport dar het Engelse leger lieten maken door antropoloog Cardinalli komt de jongens liefde in de plaats van de liefde voor vrouwen. Een van de onderdelen van de bacha baz is bijvoorbeeld om de jongens uit te dossen in vrouwenkleren en ze dan voor een groep mannen te laten dansen. Aan het eind van zo'n avond gaat vervolgens iedere man naar huis met zijn eigen jongen.
Vrouwen zijn voor het krijgen van kinderen, jongens voor het genot, is het spreekwoord. En vrouwen kunnen je ook niet zien. Ze zijn niet op straat en als ze wel op straat zijn dan zijn ze van top tot teen ingepakt. En als je ze dan toch nog ziet, dan moet je met ze trouwen, want contact hebben met een vrouw is zo ongeveer hetzelfde als een aanzoek.
Bovendien heeft de godsdienst of de plaatselijke cultuur (of beide) gemaakt dat vrouwen onrein zijn, vies.
Dat zijn de jongens niet, zeker niet als ze zijn uitgedost als meisjes.
Maar homoseksualiteit is toch een doodzonde in de islam? Jawel, dat klopt. Maar een homoseksueel houdt van een man. En daar is bij de kinderen geen sprake van. Van die kinderen houden de mannen niet, ze genieten van ze.
En dat mag dan weer wel van Allah.
Een treurig mooi stuk staat over dit onderwerp in Salon. Eerste link

Bron(nen):   Salon  Star Tribune