Frans Weekers treedt af

Frans Weekers heeft de eer aan zichzelf gehouden. Hij deelde mee dat hij niet voldoende gezag meer heeft in de kamer en dat hij daarom morgen zijn ontslag indient bij de Koning.

Sinds woensdagmiddag werd Weekers onder vuur genomen vanwege problemen met het uitbetalen van toeslagen door de Belastingdienst. In het debat ontstond bij veel partijen de indruk dat Weekers zelf onvoldoende ter zake kundig was en dat hij ook onvoldoende vat had op zijn ambtenaren.

Er dreigde een motie van wantrouwen, die breed zou zijn gesteund. Weekers wachtte dat niet af en treedt terug.

Vorige week bleek dat tienduizenden mensen hun toeslagen nog niet hebben ontvangen. Weekers suggereerde in de media dat ze daar zelf schuldig aan zijn, omdat ze nog niet hebben voldaan aan informatieverzoeken van de fiscus. Die houden verband met het aangescherpte antifraudebeleid. Vandaag moest Weekers voor zijn woorden excuses aanbieden. In het weekend – na de gewraakte media-uitlatingen van Weekers – bleek dat problemen bij de Belastingdienst een belangrijke oorzaak zijn van de vertragingen.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Lio

    Nu nog de rest van de rattenpartij.

  2. Dead Silence

    Dit lost niets op. De topambtenaren, die buiten beeld zijn en onder een staatssecretaris of minister hangen, zijn de rotte vissen en verantwoordelijk voor faalbeleid. Maar omdat ze onzichtbaar zijn hebben zij de werkelijke macht.

  3. Divert

    Dit lost inderdaad niets op. De overheid is verstrikt geraakt in zijn eigen web van belastingen en toeslagen en het eindeloos rondpompen van geld onder allerlei voorwaarden en toetsen. Het echt probleem is niet Weekers, maar dat het stelsel op deze manier niet meer uitvoerbaar is en de grootste huilebalken in de Tweede Kamer dragen hiervoor de meeste verantwoordelijkheid in hun compensatie en herverdelingsdrang.

Reacties niet toegestaan