De straten in Amsterdam zullen voortaan vaker vernoemd worden naar een vrouw dan een man.

Er zijn te weinig straten in Amsterdam die zijn genoemd naar en vrouw. En er zijn mensen die zich daaraan storen. De straten in Amsterdam zullen in de toekomst daarom vaker vernoemd worden naar een vrouw dan een man. Deze toezegging heeft burgemeester Eberhard van der Laan volgens De Telegraaf gedaan na een voorstel van PvdA-raadslid Liselore van der Heijden. Het raadslid ontdekte op basis van eigen onderzoek dat maar zeven procent van de naar mensen vernoemde straten in de stad, vernoemd is naar een vrouw. Wat de burgemeester betreft zullen nieuwe straten in de stad vanaf nu eerder vernoemd worden naar een bekende vrouw, dan naar een man. Het gaat niet om het omdopen van bestaande straten, maar gewoon bij de aanleg van nieuwe. De komende jaren zullen er zo'n duizend nieuwe straten in de stad bij komen. Het totaal gaat dan naar pakweg 5000.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Hoerenlaan, snollensteeg, pijpstraat? Excuses aan de dames die zich aan mijn opmerking storen. Het is niet seksistisch bedoeld.

 2. Jannie Ooms

  Zijn er misschien veel minder bekende vrouwen dan bekende mannen? Ik denk dat dat zo is.

  Maar gaan we daarom nu ook straten vernoemen naar vrouwen die voor de samenleving nauwelijks van belang waren, boven mannen die een vernoeming eerder zouden verdienen? Positieve discriminatie in straatnamen, dus? De Kelly van der Veerstraat? De Ria Valklaan? De Britt & Ymke Promenade? Of, ook een mooie, het Bonnie St Clairplein?

  Wat een modieuze non-discussie. Laat de PvdA zich in Amsterdam met zaken bezig houden die werkelijk van belang zijn, zoals het op orde houden van de financiën. Aan dat laatste mankeert het nogal, namelijk.

  • Templein

   Louise Gunning bijvoorbeeld. Die is jarenlang directeur geweest van het AMC en nu voorzitter bestuur bij de VU,
   Dat er veel onbekende vrouwen zijn. is ook typisch Nederlands, waar sowieso minder vrouwen in het vanouds mannenbolwerk zijn opgenomen.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Jannie Ooms

    Directeur van het AMC? Ik heb nooit van haar gehoord, maar ach, mevrouw Gunning zou wat mij betreft haar straat kunnen krijgen. De directeur van Het Gemeente Vervoerbedrijf in Amsterdam ook. Of nog eerder misschien de directeur van de Gemeentereiniging. En die van het UWV. Allemaal mensen in loondienst, mensen die gewoon een baan hebben in de top van hun bedrijf. Van weinig belang voor de samenleving, wat mij betreft.

    Als ik het over mensen heb die van belang zijn voor de samenleving, denk ik doorgaans niet aan mannen en vrouwen die in dienst van overheid of bedrijf een topbaan in het management hebben. Veeleer denk ik aan bekende kunstenaars en wetenschappers.

    Wat de wetenschappers betreft: het komt nog te veel voor dat hoogopgeleide vrouwen na het afronden van hun studie binnen een paar jaar kiezen voor het moederschap en thuis hun kindje gaan wiegen. Moet kunnen hoor, maar het is dan wel logisch dat er uiteindelijk veel meer hoogopgeleide mannen aan de top eindigen dan hoogopgeleide en nog actieve vrouwen, waarvan er veel minder zijn.

    (in antwoord op Templein)
    • Templein

     Vasalis, de dichteres, of de schrijfster van haar biografie Maaike Meijer,
     Elisabeth Eybers dichteres uit Zuid-Afrika
     Hella Haasse, schrijfster,
     Charlotte Mutsaers, schrijfster
     Er zijn gelukkig vele vrouwen in kunst, bestuur en wetenschap. Maar het blijft in Nederland erg geforceerd, zie ook de reacties hieronder ter iollustratie.

     (in antwoord op Jannie Ooms)
  • Heldoppantoffels

   Bonnie St Clairplein kan alleen akkoord zijn, als er voldoende kroegen aan het plein openen. 😉

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 3. Cornelis Berend

  Ik kan niet wachten op het Sylvana Simonsplantsoen!

Reacties niet toegestaan