Ab Klink was juist de architect van de samenwerking met Wilders

Ab Klink was nooit principieel tegenstander van de coalitie, schrijft NRC. In tegendeel: Klink was de architect, Verhagen de aannemer. Pas gaandeweg ging hij vrezen dat de weg via Wilders niet zou leiden naar de wederkomst van het CDA, maar naar de ondergang.
Dat maakte het feit dat Klink er niets meer in zag voor de fractie des te schokkender. Van de twee anderen wisten ze het, van Klink niet, van Schinkelshoek niet.
Binnen de CDA-fractie is nu sprake van een sfeer van wantrouwen en intimidatie. De crisis over de samenwerking met de PVV heeft diepe sporen nagelaten, met mogelijke gevolgen voor het verloop van de formatie. NRC heeft (niet online) een reconstructie van  De vuile oorlog in een verscheurde machtspartij
De drie CDA-kamerleden met grote bezwaren tegen politieke samenwerking met de PVV – Ab Klink, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier – blijken tijdens emotionele vergaderingen van de CDA-fractie door een collega beschuldigd van „verraad” en „moord” op de partij. Tijdens het twee dagen durende crisisberaad liepen de emoties hoog op. De dissidenten voelden zich geïntimideerd toen waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker zei dat hij wilde laten uitzoeken welke consequenties het zou hebben als de dissidenten zich van de fractie zouden afscheiden.
Zij, en anderen, hadden al eerder geprobeerd hun twijfels op tafel te krijgen. Ze waren steeds weggeschoven door Verhagen.
En nu er wel serieus wordt gesproken over hun aarzelingen probeert de partij hen kapot te maken. Het is de dissidenten niet goed bekomen, en ook andere Kamerleden zijn geschrokken van de methoden van Verhagen.
De reconstructie van NRC lijkt sprekend op de kortere karakterschets van de Volkskrant van eerder deze week.
Als Verhagen en Donner geluk hebben raken Koppejan en Ferrier ook zo beschadigd dat ze weggaan, net als Klink.
En anders worden het dolle tijden met dat kabinet Rutte/Verhagen/Wilders

Saillant detail: Verhagen was tegen een time out van de onderhandelingen, omdat hij meende dat Rutte en Wilders moe begonnen te worden, terwijl hijzelf nog kippetje fris was. Zodat hij ongemerkt het CDA -denken zou kunnen doordrukken.