De stille oorlog tegen Israël

Jeffrey Goldberg, hij schrijft in Amerikaanse media veel over het Midden-Oosten, is erg blij met een initiatief van ondermeer Jose Maria Aznar, de voormalige Spaanse premier. Aznar en enkele andere invloedrijke mensen hebben een organisatie opgericht die 'Friends of Israel' heet. 
Bedoeling is te onderstrepen dat Israël recht van bestaan heeft - iets dat 62 jaar na de stichting van de joodse staat steeds minder vanzelf spreekt.
Eerder, in 1948, in 1956, in 1967 en in 1973 moest Israël daadwerkelijk strijd leveren en in oorlogsachtige omstandigheden zien te overleven. Wat je nu ziet, is een heel ander soort strijd - maar niet minder grimmig. 
Het is een 'soft war' die steeds maar draait om de vraag of Israël wel mag bestaan. Het land wordt daarbij afgeschilderd als een pariastaat de het niet verdient om er nog langer te zijn.
Verbazend eigenlijk dat het joodse Israël nog maar kort geleden werd gezien als een land vol publicitaire genieën. De joden zouden qua pr aan alle denkbare touwtjes trekken. Inmiddels is wel duidelijk waar de echte pr-specialisten verkeren: aan Palestijnse en Arabische zijde.

Bron(nen):   The Atlantic