5 misverstanden over Roma

NRC-Handelsblad ontzenuwt hoogleraar Leo Lucassen, gespecialiseerd in de geschiedenis van zigeuners, 5 misverstanden over Roma.
1. Roma zijn één volk. Onzin. Het enige wat hen verbindt is dat het gaat om families die ooit rondtrokken
2. Roma zijn nomaden. In de landen waar Roma veel leven (Roemenie, Bulgarije, Slowakije) leeft het overgrote deel gewoon in huizen.
3. Roma zijn asocialen, bedelaars en bandieten. Er zijn er die aan dat beeld voldoen. Maar er zijn er ook die maatschappelijk geslaagd zijn. Hoe meer ze worden vervolgd, hoe groter de kans op onmaatschappelijk gedrag

4. Je mag de uitzettingen in Frankrijk en de plannen daartoe van sommige CDA-politici niet met WO II vergelijken. De overeenkomst is dat groepen na razzia's worden gedeporteerd, zonder dat er schuld is van ieder individu. Het verschil is dat de deportaties van Hitler naar de dood leidden en die van Sarkozy naar Roemenie.

5. We hebben in Nederland veel last van Roma
Er wonen in Nederland 2000 zigeuners en niet meer. De meesten daarvan hebben de Nederlandse nationaliteit of een andere sterke verblijfstitel, zodat er legaal niets uit te zetten valt. Van de 2000 is de helft afkomstig uit Macedonië, gevlucht voor de Joegoslavische oorlog. De meeste van hen zijn goed opgeleid en hebben werk. Van de andere 1000 geeft een deel ontegenzeggelijk overlast. Maar het is een beetje weinig voor zoveel aandacht en opwinding.

Bron: NRC Handelsblad, niet gratis online