Sarkozy geeft het goede voorbeeld

U herinnert zich vast nog de uitroep: 'Hoeveel divisies heeft de paus?'
Dat zei Josef Stalin tegen premier Churchill toen deze aandacht vroeg voor goede relaties met het Vaticaan ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Churchill wilde de katholieken in Polen ontzien en Stalin liet merken dat er maar een ding was waarvoor hij opzij ging: voor een leger.
Je zou kunnen zeggen, zo beweert Alasdair Palmer vandaag in The Sunday Telegraph, dat Nicolas Sarkozy op een soortgelijke manier te werk gaat inzake de zigeuners waar hij vanaf wil. Het Europese Hof van Justitie kan hiertegen wel bezwaar maken, maar dat deert de Franse president niet - het Hof heeft geen leger en dus geen power.
Het deporteren van zigeuners is bijzonder discriminerend en ook in strijd met de EU-regels, geen wonder daarom dat protesten tegen deze handelwijze toenemen en zelfs een Europees commissaris (Viviane Reding) in verzet kwam. Er wordt bovendien gedreigd Frankrijk voor het Europese Hof te slepen, maar wat gebeurt er? Helemaal niets. Frankrijk gaat gewoon door. 
Volgens The Sunday Telegraph bevat deze cases een belangrijke les: je bent wel een beetje onnozel als je heel braaf de Europese regeltjes naleeft. Op die manier benadeel je je eigen land, en als je regels aan je laars lapt, is er verder weinig aan de hand...

Bron(nen):   The Sunday Telegraph