Zwitsers willen grenzen dicht voor mensen uit de EU

Tot schrik van het Zwitserse establisment heeft iets meer dan de helft van de kiezers bij een referendum er voor gekozen dat de immigratie van EU-burgers naar Zwitserland aan banden wordt gelegd. Die uitspraak kan de verhouding tussen Zwitserland en de EU onder spanning zetten.
Het referendum was een initiatief van de nationaalconservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP). Die wil Zwitsers voorrang geven op de arbeidsmarkt. De regering en de meeste politieke partijen waren tegen een rem op de immigratie. Enkele dagen geleden riepen ook twaalf werkgeversorganisaties op om 'nee' te stemmen. Zij waarschuwen dat een positieve stem de bilaterale relaties tussen Zwitserland en de Europese Unie in gevaar kan brengen.
Dat zou kunnen kloppen. Voor het referendum heeft de EU gedreigd dat als er een einde komt aan het vrij verkeer van personen, dat ook het einde betekent van alle andere verdragen die tussen de EU en Zwitserland werden afgesloten. In totaal zijn 1,88 miljoen van de bijna 8 miljoen inwoners van Zwitserland afkomstig uit het buitenland, of 23,5 procent. Italianen vormen met ongeveer 16 procent de grootste groep van buitenlanders, gevolgd door de Duitsers (bijna 15 procent).

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  De angstvisioenen van de Zwitserse politici en ‘bullying’ door de EU hebben dus averechts gewerkt. Ik ben benieuwd of de bestuurlijke elite hier iets van leert en nu eindelijk een open discussie aangaat met de burgers in de EU-lidstaten.

 2. Dead Silence

  De Zwitsers zijn wijs genoeg niet nog meer Trojaanse paarden binnen te laten of zich kapot laten parasiteren door de Derde rijk liefhebbers in Brussel.

  • Lio

   Als EU de grenzen dicht gooit voor de switzerse producten en diensten met hoge tarieven dan stort hun economie in een klap in elkaar. Dan wil ik zien hoe hoog ze dan zingen. Het is vrije vervoer van goederen en diensten van overal vandaan naar overal toe; Als het je niet bevalt dan mag je als land opsodemieteren uit de EU en de verdragen die EU heeft met je land en in eigen hol gaan wonen maar een deel van deal willen hebben moet je op buik schrijven.

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. Vogelbeest

  De buitenlanders in Zwitserland komen óf om te werken, óf om hun reeds verdiende geld weg te brengen. Een groot verschil met de buitenlanders die we in de EU moeten ontvangen van onze regenten. Ik begrijp de uitkomst dan ook niet helemaal.

  • kletsmajoor

   Ik denk dat het met emotie te maken heeft. Als de Zwitsers voor hun gevoel meer buitenlanders dan landgenoten tegenkomen in hun steden, gaat dat toch wringen. Ze laten zich nou ook weer niet helemaal meeslepen door die emoties, ze willen slechts een beperking van de instroom. Ten tweede vinden de Zwitsers hun afhankelijkheid van van de EU waarschijnlijk minder groot dan de EU-bureaucraten denken dat hij is.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 4. marianne martens

  groot gelijk

 5. Lio

  Gewoon de grenzen van EU sluiten voor de producten en diensten van die profiterende bergbewoners. Nu ze alleen de lusten willen hebben; alle EU grenzen dicht, hoge tarieven invoeren op de producten en diensten uit dat bergland.

  • Karl Ruprecht Kroenen

   Zwitserland heeft de EU niet nodig…..

   (in antwoord op Lio)
   • Lio

    Blijf maar dromen, Als EU switzerland bij de ballen pakt dan wil ik zien hoe het kleine berglandje het gaat overleven. We hebben de paniek in switzerland kunnen zien toen VS twee jaar terug met de vuist op de tafel sloeg. Hoge tarieven op alle zwitserse producten dan is het land de helft van haar welvaart kwijt.

    (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
    • Karl Ruprecht Kroenen

     Zo te proeven ben jij een van die profiteurs die meent recht te hebben op al deze voorzieningen.

     (in antwoord op Lio)
     • Lio

      Ik dacht dat jij een swiss was of niet? Ik woon namelijk lekker in NL en verdien een dik inkomen met mijn twee TU-diploma’s en ben nooit in jouw zwitserland geweest en zal ook nooit wezen. Kijk maar rustig hoe jouw zwitserland de komende jaren steeds harder aangepakt gaat worden.

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
     • Karl Ruprecht Kroenen

      Jouw taalgebruik en schrijfstijl laten duidelijk zien dat jij geen 2 TU “Diploma’s hebt.

      (in antwoord op Lio)

Reacties niet toegestaan