Populisten in Duitsland hebben geen Geert

Als het aan de meerderheid van de Duitsers ligt, worden immigranten uit moslimlanden  harder aangepakt. Het klinkt bekend.
Er is dus toekomst voor een Duitse Herr Wilders. Toch denken experts dat het zo’n vaart niet zal lopen.‘Het is niet dat er te weinig kiezers voor een rechts-populistische partij’, stelt politicoloog Hans- Gerd Jaschke, in het Finaniceele Dagblad.  ‘Het probleem is dat er  te veel extreme partijen zijn  en geen van hen heeft een leider met het charisma van Wilders.’
Want Duitsland heeft nu geen Wilders.
Op de langere termijn kan dat wel veranderen, zegt voorzitter Dirk Stegemann van de organisatie Rechtspopulismus Stoppen.

 Het past bij de grote onvrede met politieke besluitvorming. Een goed voorbeeld is de volksopstand tegen de bouw van een ondergronds treinstation in Stuttgart.Elke dag gaan duizenden demonstranten de straat op om te protesteren tegen dit miljardenproject, waarvan het nut hun nooit is uitgelegd. Het zijn vaak keurige burgers die er altijd van uitgingen dat politici het wel beter zouden weten.‘Die tijden zijn voorbij’, meent Jaschke. Door de verdeeldheid in het ultrarechtse kamp acht hij de kans klein dat deze al in 2013 kunnen profiteren van die onvrede.

De enige die tot nu toe profiteert zijn De Groenen, die het juist altijd opneemt voor immigranten. In  peilingen zijn  de Groenen de tweede partij van Duitsland. Jaschke: ‘De Groenen zijn de enige protestpartij op wie zelfs conservatieve Duitsers durven stemmen.’

Bron: Het Financieele Dagblad