Aisha heeft haar oren en neus weer terug

Aisha, de vrouw van een Taliban-commandant, wier oren en neus door hem werden afgesneden toen ze twee jaar geleden wegens aanhoudende mishandeling bij hem weggelopen was, heeft haar gehoor- en reukorganen terug. Na uitgebreide plastische chirurgie is er van de verminkingen vrijwel niets meer te zien (zie foto).

Aisha werd op 12-jarige leeftijd samen met haar zusje uitgehuwelijkt aan een Taliban-strijder, ter delging van een familieschuld. De twee meisjes werden door hun nieuwe schoonfamilie behandeld als slaven, regelmatig geslagen en opgesloten in een stal.

Uiteindelijk nam Aisha zo’n acht maanden geleden op achttienjarige leeftijd de benen, om onder te duiken in Kandahar. Maar daar werd ze opgespoord door haar echtgenoot, die haar op de weg terug naar Uruzgan strafte door haar oren en neus af te snijden.

Aisha belandde via een Amerikaans ziekenhuis in Afghanistan in Californië, waar haar gezicht werd gerestaureerd. De kosten voor deze operatie werden gedragen door onder meer Time Magazine, dat in augustus een foto van de gemutileerde Aisha op de cover plaatste en haar verhaal gebruikte voor een pleidooi om Afghanistan niet in de steek te laten.

Volgens Rebecca Gray Grossman, de voorzitster van de stichting die zich over Aisha heeft ontfermd, is “Aisha slechts één voorbeeld van duizenden meisjes en vrouwen over de hele wereld die op deze manier behandeld worden.”

Bron(nen):   The Independent  Welingelichte Kringen