De Franse revolutie 2010

De pijpleiding die Parijs en de Parijse vliegvelden van brandstof moet voorzien, is afgesloten door stakende Franse arbeiders. Bij alle 12 grote raffinaderijen in het land wordt gestaakt en de eerste tv-beelden van hamsterende automobilisten zijn al uitgezonden. Verder staan vrachtwagenchauffeurs paraat om wegen af te sluiten en aldus de chaos te vergroten.
De volkswoede is gericht op de regering die een nieuwe pensioenwet door Tweede en Eerste Kamer loodste. Nieuwe wet aangenomen, zou je denken (langer werken tot 62 jaar), maar zo makkelijk gaat dat niet. Miljoenen demonstranten gingen deze week de straat op en de acties gaan gewoon door.
Opvallend is dat grote groepen scholieren zich bij de stakende werknemers hebben aangesloten - en het wordt zo een wel heel indrukwekkend front tegen de regering. En dan te bedenken dat de nieuwe pensioenwet nog maar de eerste stap was op weg naar een kleinere staatsschuld...
Vanuit Nederlands perspectief zijn dit volstrekt ondenkbare taferelen: mensen weigeren te gehoorzamen aan nieuwe wetten die de overheid uitvaardigt, gekker moet het toch niet worden.
Vanuit Frans perspectief is dit volstrekt normaal: de staat schrapt voorzieningen waar jarenlang voor is betaald. Bovendien blijkt bijna wekelijks uit opgeduikelde schandalen dat de levensstijl van Franse hoogwaardigheidsbekleders verre van sober is. Dus waarom zou de gewone man moeten boeten? Eerder dit jaar bijvoorbeeld liep een staatssecretaris tegen de lamp die 11.000 euro had gedeclareerd voor exquise sigaren.

Bron(nen):   Reuters