2011 kán een hel worden

In Amerika bestaat er blijkbaar iets met de naam 'debt ceiling'. Dit merkwaardige systeem werkt als een limiet op staatsschulden. Een schuldenplafond, dit is een wettelijke beperking aan de hoeveelheid schulden die de staat mag opbouwen. De grens ligt momenteel op 14 biljoen, en met de huidige snelheid waarin de regering hun staatsschuld opgebouwd, is de kans groot dat dit plafond media 2011 doorbroken wordt. Volgens The Atlantic Monthly is de vraag of dit plafond verhoogd moet worden een van de interessantste uitdagingen waar het nieuwe Congres voor komt te staan. En laat nu althans het nieuwe huis van Afgevaardigden gedomineerd worden door Republikeinen, van wie een groot deel ook nog eens afkomstig is van de Tea Party, die het toch al niet zo hebben op staatsschuld. Sterker nog, enkele Tea Party prominenten die nu in het Huis mogen plaatsnemen hebben al aangegeven tegenstander te zijn van een verhoging.
Wat gebeurt er als het nieuwe Congres nu weigert de 'debt ceiling' te verhogen? In een aardig Doomsday-scenario schetst The Atlantic wat er gaat gebeuren. Voor zeker veertig procent van de taken die de overheid op dit moment uitvoert, zal simpelweg geen geld meer zijn. De overheid zal direct vleugellam worden. Totale chaos ligt op de loer. Natuurlijk zal dat niet gebeuren. Het is strikt noodzakelijk voor de Verenigde Staten om hun schuldenplafond te verhogen, dus zal het Congres in meerderheid voor een verhoging stemmen. 
Zodoende zal het gebeuren dat de eerste belangrijke stemming van de anti-belasting en anti-staatschuld Tea Party afgevaardigden in het Congres de staat zal helpen zich verder in de schulden te steken. Het zal deze Republikeinen zwaar vallen een van hun principele standpunten zo snel te laten vallen. In concervatieve kringen zal van hun gezegd worden dat ze geen knip voor hun neus waard zijn. Keerzijde is ook dat deze kwestie de broodnodige samenwerking om überhaubt nog iets gedaan te krijgen, flink zal bemoeilijken.

Bron(nen):   The Atlantic Monthly