Voorlopig geen anti-Shariawet in Oklahoma

Vorige week werd er in de Amerikaanse staat Oklahoma een wet aangenomen die de Sharia - religieuze islamitische wetgeving - tot staatsgevaarlijk verklaarde. Een federale rechter heeft dit wetsvoorstel nu tijdelijk geblokkeerd. Op 22 november zal het constitutionele hof eerst moeten kijken of het voorstel niet in strijd is met de Amerikaanse grondwet.
Het wetsvoorstel werd op 2 november aangenomen na een volksraadpleging. Maar liefst 70 procent van de kiezers steunde de wet. Met de nieuwe wet wordt het Amerikaanse rechtbanken verboden om 'gerechtelijke of culturele principes van andere landen' te overdenken. De wet verbied specifiek het in overweging nemen van 'internationale wetten of Shariawetgeving'. 
Er zijn geen gevallen bekend waarin een rechtbank in Oklahoma uitspraken heeft gedaan op basis van Sharia, maar voorstanders zijn bang dat dat weleen anders kan worden. 'De toekomst van onze kinderen en kleinkinderen staat op het spel,' volgens een republikeinse senator uit die staat. 
In de Amerikaanse grondwet staat nu al dat wanneer er sprake is van een conflict tussen religieuze wetten en staatswetten, de wetten van de staat altijd dominant zijn. Hoe het wetsvoorstel uit Oklahoma de rechtspraak precies zal veranderen is dan ook niet duidelijk, maar de angst voor islamisering zit er bij conservatief Amerika blijkbaar goed in. Wij houden u natuurlijk op de hoogte.

Bron(nen):   The Wall Street Journal