Hij was het (alweer)

Bradlee Manning, een 22-jarige voormalige inlichtingenanalist in het Amerikaanse leger, wordt al zeven maanden in eenzame opsluiting gehouden. Het Pentagon denkt dat hij degene is die ingebroken heeft op Siprnet, een computernetwerk van het ministerie van defensie en daar de documenten vandaan heeft gehaald die op dit moment de diplomatieke wereld doet schokken. Manning was ook verantwoordelijk voor het lekken van videobeelden van een brute aanval door een Amerikaanse legerhelikopter op Iraakse burgers, 12 juli 2007.
Al een half jaar geleden kreeg de redactie van The Guardian een usb stick met daarop de 250.000 geheime stukken die veelal verzonden zijn tussen de Amerikaanse ambassades en Washington. De stukken zijn gevoelig, maar niet 'top secret'. Documenten van dat veiligheidsniveau zijn niet te vinden op Siprnet, een netwerk waar zeker 2 miljoen Amerikaanse ambtenaren toegang toe hebben. 
Volgens Manning was het copieëren van de stukken kinderlijk eenvoudig. Tussen zijn werkzaamheden op een basis net buiten Bagdad liep hij wel eens de computerruimte in met een herschrijfbare cd met daarop 'Lady Gaga', wiste de muziek en zette de data ervoor in de plaats. Manning had onbeperkte toegang tot het netwerk, 14 uur per dag, 7 dagen per week, voor 8 maanden lang.
'In elke Amerikaanse post liggen de schandalen voor het oprapen. "Worldwide anarchy in CSV format ... It's beautiful, and horrifying," aldus de 22 jarige soldaat, die nu naar alle waarschijnlijkheid een wat minder leuke tijd tegemoed gaat.

Bron(nen):   The Guardian