Wikileaks Nederland: Minister Cramer, Kopenhagen, en chantage

De eerste onontulling over Nederland en het is meteen raak.
De gedachte dat ontwikkelingshulp het eigen belang moet dienen is niet uitgevonden door dit kabinet. Nu moet het de Nederlandse economie dienen(VVD), onder Balkenende IV moest het linkse hobby’s dienen (PvdA). Uit boodschappen die de Amerikaanse ambassadeur stuurde over de Nederlandse inbreng voor Kopenhagen blijken een paar aardige zaken. Allereerst konden landen die hulp krijgen van Nederland kiezen tussen (extra) hulp en steun aan het Nederlandse CO2 standpunt, of dwarsliggen en het risico lopen de hulp kwijt te raken.
Bovendien weet de Amerikaanse ambassadeur dat het streven van minster Cramer om de CO2 uitstoot te verminderen met 30 procent niet zozeer bedoeld is om de CO2 uit te stoten, maar om iets politieks populairs te zeggen. "Het is een politiek streven waarvan iedereen weet dat het onhaalbaar is."
De stukken van de ambassade citeren de hoge ambtenaar van Buitenlandse zaken Sanne Kaasdrager die vertertelt dat druk uitoefenen in ruil voor ontwikkelingshulp on-Nederlands is. Maar de ambassadeurs die half januari in Den Haag bijeen waren hadden de boodschap mee gekregen de relatie tussen meewerken aan het klimaat verdrag en het ontvangen van hulp vooral te leggen.
De principiele bezwaren die de oppositie nu aanvoert tegen het leggen van een relatie tussen hulp en eigen Nederlands belang klinkt vanaf vandaag een tikkeltje hol.

Nog 250300 geheime ambtberichten te gaan. En er zitten er nog 3000 over Nederland bij. We houden u op de hoogte....

 

Bron(nen):   Guardian/database Wikicables