Nieuwe wetgeving tegen Assange is in de maak

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie wil zo snel mogelijk een aanklacht tegen Julian Assange hebben om een uitleveringsverzoek aan Zweden te kunnen doen. Maar de huidige Amerikaanse wetgeving maakt dat nogal lastig. Momenteel lijkt een rechtszaak op basis van bestaande wetten kansloos. De meest voor de hand liggende wet om Assange aan te klagen is de Espionage Act uit 1917, die het lekken van staatsgeheimen strafbaar stelt. Toen de staat echter in de jaren '70 de New York Times op basis van deze wet wilde vervolgen vanwege het publiceren van de Pentagon Papers, faalde die poging jammerlijk.
Enkele, overwegend republiekeinse politici, staan daarom al klaar om nieuwe wetgeving door het Congres te loodsen die bijvoorbeeld het bekend maken van namen van militaire inlichtingenofficieren strafbaar maakt. Het is wel een merkwaardige gang van zaken. Eerst iemand arresteren en daarna pas een wet maken waardoor iemand veroordeeld kan worden. De politieke druk op de schouders van president Barack Obama om actie te ondernemen tegen WikiLeaks is immens. Assange is momenteel staatsvijand nummer 1.
Het kan nog maanden duren voor er 'passende' wetgeving tegen Assange en WikiLeaks is. Maar volgens conservatieve politici moet er hoe dan ook een aanklacht komen op basis van de Espionage Act, mocht dat niet lukken wordt er gekeken naar alternatieven.

Bron(nen):   The Independent