Assange krijgt alleen geld op vertoon van kassabonnetjes

Hoe komt Wikileaks nu aan geld? PayPal blokkeert donaties en betalingen via MasterCard en Visa zijn ook onmogelijk. Gelukkig voor Assange en zijn medewerkers is er nog altijd de mogelijkheid om geld naar Wikileaks over te maken via een rekening in Duitsland, op naam van de Wau Holland Foundation.
De WHF heeft sinds oktober 2009 ruim 900.000 euro aan donaties ontvangen, zegt bestuurslid Hendrik Fulda in Der Spiegel. Wikileaks heeft daarvan zo’n 370.000 euro ontvangen.
Een van punten van kritiek op Wikileaks is dat er geen transparantie is over de interne financiën. Maar, zegt Fulda, het fonds stuurt alleen geld naar Wikileaks als zij kassabonnetjes krijgt. Hetzij van reiskosten, nieuwe computers of internetkosten. Personeelskosten zijn sinds kort ook opgenomen in de boekhouding. Wikileaks betaalt nu enkele medewerkers een salaris.
Dat Julian Assange alleen maar business class vliegt en in dure hotels verblijft, noemt Fulda onzin: ‘Hij vliegt economy en logeert vaak bij vrienden en bekenden.’
Volgens Fulda levert elke nieuwe publicatie van Wikileaks weer een golf van steun en giften op. In een week is alleen al via PayPal meer dan 80.000 euro binnengehaald.
Overigens worden Assanges advocaatkosten in de lekke condoomzaak niet gefinancierd met het geld van het fonds.

Bron(nen):   Der Spiegel