Interview met de Taliban

'Zolang u ons met rust laat, willen wij vreedzaam met u samenleven', zegt Zabiullah Mujahed, de hoogste Talibanwoordvoerder voor Oost- en Noord-Afghanistan in een (telefonisch) interview met Natalie Righton, correspondent van de Volkskrant in Afghanistan.
Righton wilde van hem weten tegen wie het Westen eigenlijk vecht in Afghanistan? En als straks een nieuwe trainingsmissie doorgaat, welke vijand hebben Nederlandse militairen dan tegenover zich?

Maar ook wie zijn de Taliban en wat is hun doel?

De antwoorden van Mujahed:
'De Taliban zijn een groep Afghanen. Wij proberen een overheid te herstellen die Afghanen de kans geeft op een vredig leven. De Afghaanse overheid moet niet corrupt zijn en het volk werkelijk vertegenwoordigen. Dat is nu niet het geval.

'We willen uiteindelijk een vredig islamitisch land opbouwen waar de sharia en islamitische wetten worden toegepast. Zolang wij onze onafhankelijkheid hebben, wil het Islamitische Emiraat van Afghanistan (de Talibanregering) een vriendschappelijke en vreedzame relatie met de internationale gemeenschap. Een relatie die is gebaseerd op wederzijds respect. Uitgangspunt moet zijn dat geen enkel land een ander land binnenvalt.

'We zullen nooit iemand toestaan zich te bemoeien met ons leven, ons beleid of waarden in onze samenleving die wij hebben verworven na zoveel opofferingen. Als u ons met rust laat, zullen wij in ruil anderen ook respecteren en nooit een ander land in de wereld bedreigen.'

Mujahed over het stenigen van vrouwen, het onthoofden van mensen en vingers afhakken van kiezers:
'We zijn ons zeer bewust van de negatieve propaganda over ons, met name door westerse landen. Het echte gezicht van de Taliban is echter volledig anders.
De werkelijkheid is dat de Talibanbeweging mensenrechten respecteert. Natuurlijk hebben we een aantal islamitische regels die voor ons heel belangrijk zijn. Ze zijn door Allah aan ons geopenbaard. Het enige dat wij hebben gedaan, is mensen straffen volgens deze islamitische wetten.'

Lees (een deel van) het interview verder in de Volkskrant. Om het complete interview te lezen moet worden betaald.

Bron(nen):   de Volkskrant