Sarah Palin is hardleers

Sarah Palin heeft vandaag een toespraak gehouden via videoboodschap waarin ze de bloedige aanslag van zaterdag in het plaatsje Tucson in de staat Arizona. 'Dit soort walgelijke misdaden staan op zichzelf. Ze worden slechts gepleegd door diegenen die ze begaan.' Journalisten hebben deze moordpartij gebruikt als een 'bloedoffer' (blood libel) om nieuwe haat in het land aan te wakkeren.
Het woord 'blood libel' is echter direct verkeerd gevallen bij haar toehoorders. Met de term blood libel wordt doorgaans verwezen naar een term die anti-semieten in de middeleeuwen gebruikten om te verwijzen naar veronderstelde rituelen die joden zouden uitvoeren waarbij kinderen geslacht werden en het bloed werd gebruikt om matzes en andere joodse etenswaren van te maken. Deze term is altijd gebruikt als excuus om joden te vermoorden.
De vergelijking is op zijn minst onhandig. Palin gaat in diezelfde speech nog wat verder. Volgens haar is het politieke debat altijd al verhit geweest. 'De verhitting en polarisatie is niet iets van de laatste tijd, maar is altijd aanwezig geweest. In een ideale wereld had iedereen zich misschien netjes gedragen. Maar de wereld is niet ideaal, anders was er ook geen regering nodig geweest.'
Merkwaardig. Palin had met een goed getimede speech ook de angel uit het verhitte politieke debat in de VS kunnen halen. Door gebruik van dit soort beladen termen zegt ze eigenlijk dat het haar allemaal niet veel kan schelen. Blijkbaar voelt Palin zich thuis in een politieke arena waar bloed mag vloeien.

Bron(nen):   The Washington Post  Politico