Nieuwe regels voor medische zorg in EU

Politiek
woensdag, 19 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Europese burgers hebben al jaren recht op medische zorg in andere EU-lidstaten en op terugbetaling in eigen land. De nieuwe regels - na 3 jaar met ruime meerderheid goedgekeurd - scheppen meer duidelijkheid over de mogelijkheden en beperkingen.
Zo kunnen lidstaten eisen dat patiënten toestemming vragen voor ze een behandeling in het buitenland ondergaan. Dat geldt met name voor opnames in een ziekenhuis of voor zeer gespecialiseerde zorg. Onder bepaalde voorwaarden kan terugbetaling geweigerd worden. Lidstaten kunnen ook maatregelen nemen wanneer een grote toestroom van buitenlanders het eigen gezondheidsstelsel onder grote druk zet.
De richtlijn moet vooral hulp bieden aan zieken in grensstreken, mensen die in het buitenland verblijven, patiënten die hinder ondervinden van lange wachtlijsten en mensen met zeldzame aandoeningen. Momenteel spenderen de lidstaten ongeveer 1% van de uitgaven voor gezondheidszorg aan grensoverschrijdende zorg. Dat is goed voor zowat 10 miljard euro. Doorgaans laten mensen zich het liefst in eigen regio verzorgen. Bij onverwachte opnames in het buitenland, bijvoorbeeld bij een verkeersongeval op vakantie, geldt nog steeds de Europese ziekteverzekeringskaart.
Eerder deze week was er een kleine rel toen bleek dat Nederlandse patiënten Belgische organen 'afpakken'. Uiteindelijk bleek het om zo'n 20 transplantaties per jaar te gaan, nog geen 0,2 % van het aantal transplantaties in België. Ook daarover werd een akkoord bereikt.
Bron(nen): De Morgen