Niet alles is veranderd in Tunesië

Politiek
zondag, 23 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Le Nouvel Observateur interviewde Taoufik Ben Brik, schrijver-journalist en presidentskandidaat voor de komende verkiezingen in Tunesië. Taoufik Ben Brik woont in Parijs en staat al jaren bekend om zijn scherpe kritiek op de regering.
Wat is er gebeurd sinds het vertrek van president Zine el-Abidine Ben Ali? Het was één groot feest: 14 januari is voor Tunesië wat 14 juli is voor de Fransen. Maar veel is er niet veranderd: Al Jazeera is de staatstelevisie geworden, telefoongesprekken worden afgeluisterd, Facebook-accounts worden gekraakt, ... De bewegingsvrijheid van de oppositie is beperkt.
U heeft een uitgesproken mening over Al Jazeera ... Vóór het vertrek van Ben Ali nam Al-Jazeera beetje bij beetje de plaats in van de verguisde nationale zender TV7. Al-Jazeera is de Vanity Fair van de Arabische wereld: iedereen volgt het, maar ze zijn zeer selectief en gekleurd in hun berichtgeving. Ze laten alleen mensen aan het woord die geloven in een compromis, propagandisten uit de hoek van Ben Ali.
De oppositie heeft geen basis in Tunesië. Wie zich verzette tegen Ben Ali, werd van het veld verwijderd. En is de oppositie die er is representatief voor de burgers die in opstand kwamen? Voor Mohamed Bouazizi, de fruitverkoper die zichzelf in brand stak in Sidi Bouzid? Voor de martelaren van Kasserine? Voor de boeren, vakbondsleden, dichters, journalisten, werkloze afgestudeerden?
U heeft het over 'desinformatie' ... De correspondenten van Al Jazeera zorgen ervoor dat verkeerde informatie voor zoete koek wordt geslikt. Ze zeggen dat de schoonzoon van Ben Ali werd gevangen, maar dat is niet zo. Zij beweren ook dat buitenlanders leden van de regering willen liquideren. Ze creëren een klimaat van angst en lanceren zoveel geruchten dat de werkelijkheid in nevelen wordt verhuld.