Door de protesten in Egypte wordt ook China onrustig

Doordat de laatste tijd steeds meer autoritaire regeringen - Egypte is slechts het meest recente voorbeeld - onder druk staan door volksopstanden beginnen de Chinese machthebbers zich steeds nerveuzer te voelen. Met name het internet is daar de dupe van. China, zelf ook niet bepaald het schoolvoorbeeld van een voorbeeldige democratie, is afgelopen weekend in actie gekomen om te zorgen dat zo weinig mogelijk berichten over Egypte zijn burgers bereikt.
Sina.com en netease.com, de twee grootste internetportalen in het land hebben de zoekterm 'Egypte' inmiddels geblokkeerd. Ook op Weibo, de Chinese versie van Twitter, is Egypte geen geldige zoekterm meer.
Ook de Chinese staatskranten roeren zich. Er verschijnen steeds meer commentaren die de onrust in Egypte veroordelen. 'Dat komt er nu van wanneer een volk democratie probeert af te dwingen in een land dat daar niet klaar voor is,' schrijven de hoofdredacties, doelend op de chaotische toestanden. Chinese leiders zeggen zelf ook dat China nog niet klaar is voor democratie, maar dat zal invoeren als het volk volwassen is en geen leiderschap meer nodig heeft.

Bron(nen):   The New York Times