Het Egyptische leger kaapt de revolutie

Volgens enkele belangrijke figuren binnen de gelederen van de Egyptische opstand en oppositie staat het Egyptische leger op het punt de revolutie te kapen. De eerste tekenen zijn inderdaad daar. De generaals hebben Tarek al-Beshry, een rechter uit de periode-Moebarak en 'gematigd islamitische denker,' gevraagd de commissie voor te zitten die de grondwet moet herzien. De benoeming ging geheel buiten de oppositie en de opstandelingen om. Zonder overleg met wie dan ook.
De oppositie maakt zich dan ook ernstige zorgen dat het leger niet met hen om de tafel wil. 'Het leger moet zich realiseren dat dit een revolutie is en dat ze niet alle verandering zelf kunnen doorvoeren,' zegt een prominente jonge activist. Er moet een burgerkabinet komen, het leger moet niet eenzijdig aanwijzen wie de veranderingen vorm moet geven.
Dat zal waarschijnlijk niet makkelijk worden. Het leger wil eerst het grote aantal protesten en stakingen in het land breken. Ook is het politieke landschap binnen de oppositie zeer versplinterd geraakt. Overal worden partijtjes opgericht, iets dat in de periode Moebarak ondenkbaar was. Ook de Moslim Broederschap heeft aangekondigd een legale politieke partij te worden. Ondertussen is het een chaos. Iedereen wil zijn stukje van de revolutie meepikken.

Bron(nen):   The Guardian