Binnenkort wordt heel Europa overspoeld door vluchtelingen

Als gevolg van de revolutionaire onrust in Noord-Afrika zal Europa binnenkort overspoelt worden door vluchtelingen uit die landen. Dat is de prijs die Europa nu moet betalen voor de jarenlange steun aan Arabische despoten. De vluchtlingenstroom uit Tunesië richting het Italiaanse eilandje Lampedusa is slechts het begin van een oncontroleerbare golf van illegale immigranten.
Jarenlang zorgde de Tunesisiche dictator Ben Ali dat zijn burgers het land niet of nauwelijke konden verlaten. Hij deed dat met steun van de Europese Unie. Na het aftreden van Ben Ali staat het elke Tunesiër vrij het land te verlaten in eigen bootjes. Ondertussen ontstaat op het eiland Lampedusa een humanitaire crisis. Italië heeft aan Tunesische autoriteiten politiehulp aangeboden om de stromen vluchtelingen bedwang te houden. Tunesië heeft dit aanbod geweigerd. Daarna vroeg Italië om 100 miljoen euro hulp van de EU.
De nieuwe vluchtelingenstroom is een collectief probleem van de hele EU, en moet gezamelijk aangepakt worden. Zorgen dat de migranten niet meer aan land kunnen komen is alleen geen oplossing. Volgens verschillende Duitse kranten is de tijd gekomen dat Europa zich niet meer kan afsluiten voor de toestand in Noord-Afrika. In plaats daarvan moet Europa zorgen voor een economische opleving in landen als Tunesië en Egypte door de markten te openen en stabliteit en democratie te brengen. Maar of dat nu zo'n populaire boodschap is valt nog te bezien.

Bron(nen):   Der Spiegel