’18 Miljard? Rutte en De Jager liegen’

Rutte en De Jager geven 'leugenachtige voorstellingen van zaken' als ze zeggen dat ze 18 miljard euro bezuinigen omdat dat zo goed is voor het land. Ze zeggen dat ze bezig zijn de economie gezond te maken, maar wat ze doen is met cijfers goochelen. Grote woorden, prominent gebracht in het Financieele Dagblad en uitgesproken door prof. dr. Bas Jacobs, hoogleraar in de overheidsfinanciën. Om te beginnen gaat het niet om 18 miljard euro, maar om 14,75 miljard euro. Dat komt gewoon door creatief boekhouden, zegt de professor, die daarvoor bijval vindt in de cijfers van het Planbureau.
En van het resterende bedrag van 14,75 miljard euro betaalt Rutte vervolgens 6,25 miljard euro met lastenverzwaringen. Via allerlei routes worden overheidsuitgaven zo herberekend, dat het particulier lijkt: onder andere door de zorgpremies te laten stijgen.
Maar daardoor zijn het wel gewoon de burgers die meer gaan betalen voor de collectieve sector, zegt Jacobs.
Niks kleinere overheid, niks de burgers weer aan het stuur: het is gewoon de burger die betaalt voor een staat die amper krimpt.
Het lijken wel socialisten.

Professor Jacobs zal - als hij dat wil - vanavond vast ergens in een tv-programma zitten. En terecht: Jacobs is een belangrijk econoom, en zijn beweringen doen er toe. Heeft hij gelijk?

Bron Financieele Dagblad >

Bron(nen):   Financieele Dagblad