Vooraanstaande Franstalige Brusselaars willen afsplitsing Brussels gewest

Acht vooraanstaande Franstalige Brusselaars hebben in De Standaard en Le Soir een stuk geplaatst 'Pas dans notre nom!', waarin ze pleiten voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en voor een sterk tweetalig Brusselse gewest. De 8 zijn atletiektrainer Jacques Borlée, econoom Etienne de Callatay, prof. Eric Dekeuleneer (ULB), bestuurders Alain Deneef (van de tweetalige partij Pro Bruxsel) en Serge Fautré , auteur en redacteur Henri Goldman, filosoof Philippe Van Parijs (UCL) en politicologe Fatima Zibouh. Ze sluiten zich daarmee aan bij de acties in januari 'Niet in onze naam!' in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS).

Ze wijzen het Vlaams-nationalisme niet af, wel de 'kortzichtige Franstalige politici'. Ze verzetten zich tegen 'hun verkrampte immobilisme, hun kortzichtigheid, hun weigering of onvermogen om onze toekomst in de diepte te herzien'.

'Brussel is vooral de kosmopolitische hoofdstad van de Europese Unie en een kleine wereldstad, gevoed door immigranten van verder weg. Ze zal dat altijd blijven. Of het Frans nu onze moedertaal is of niet, door ons onderwijs hebben we een nauwe band met de Franstalige cultuur en de Franse taal. Maar de Vlaamse cultuur en de Nederlandse taal zijn evengoed belangrijke onderdelen van de Brusselse identiteit, en moeten dat blijven'.

'Niet in onze naam' staat voor: 'We mogen Franstalige en Vlaamse fronten mogen niet in onze naam laten spreken, maar moeten onszelf meer respecteren in onze dierbare en eigenzinnige diversiteit'.

Bron(nen):   De Standaard  Le Soir