Knap van Rutte: de PVV is alweer over zijn hoogtepunt heen

Misschien is het meest opzienbarende van de verkiezingsuitslag, dat een verdere doorbraak van de PVV uitblijft. In tegendeel. De PVV krimpt alweer. Het lijkt gedaan met de opmars. Van 2005 (1 zetel), via 2006 (9 zetels), naar 2010 (24 zetels) leek de PVV zich telkens te verveelvoudigen. Nu was 48 zetels dus logischer geweest dan de 18 die het lijken te worden (uitgedrukt in Tweede Kamerzetels). Het premierschap van Gekke Geert leek een kwestie van tijd. Maar de tocht omlaag is alweer begonnen. De haat tegen de islam neemt af.
En vermoedelijk toch, ere wie ere toekomst, door VVD en CDA, die zo rechts zijn geworden en zulke boze dingen zeggen over buitenlanders, boeven, en de combinatie van die twee, over linksch en over kunst, en over mensen met een uitkering, dat de PVV bijna overbodig is geworden.
Waar de PVV in de peilingen in 2009 nog twee keer groter was dan de partij van Rutte is die nu, en ook vanavond, onbetwist de grootste. En dat is, voor de lange termijn, mogelijk belangrijker dan de vraag of de coalitie al dan niet een meerderheid heeft, de komende drie jaar.
Rutte en Verhagen zeiden te zijn begonnen aan hun karwei om het land te redden en om de PVV te neutraliseren.
Dat tweede lijkt gelukt. Al zal Verhagen daarmee niet onverdeeld blij zijn.