"De opdracht kwam uit Nederland, van hogerhand. De missie werd niet bedacht op het schip"

Het grote raadsel voor de ouders en de bemanningsleden van Hr MS Tromp is „het totale onbegrip” hoe de reddingsoperatie zo mis kon lopen.
Een van de ouders van een bemanningslid in NRC: „Die stad is de geboorteplaats van kolonel Gadaffi! Natuurlijk is dat nu een wespennest. Daar moesten die drie opeens heen vliegen met zo’n oude helikopter. Ze moesten daar landen en twee burgers evacueren. Het kon, volgens de opdrachtgevers, alléén vanaf die plek. De opdracht kwam uit Nederland, van hogerhand. De missie werd niet bedacht op het schip. En die burgers werden na het mislukken van de reddingspoging naar de Nederlandse ambassade gebracht. Ze vlogen gewoon meteen terug naar Nederland! Maar de helikopterbemanning zit daar nog gevangen, gedumpt in dat wespennest.”
Rutte zelf was naar eigen zeggen nauw betrokken bij de uitvoering van de reddingsoperatie. "Maar pas als de militairen weer veilig thuis zijn, kan ik hier meer openheid van zaken over geven."

Vreemd is ook, vinden de betrokkenen, dat er geen mariniers aan boord waren van de Tromp om te helpen bij de reddingsoperatie. „Het is ons allemaal een raadsel”.Bron: NRC.