Interview met Ghadaffi: "Het Westen kan kiezen tussen mij of de terroristische chaos"

Als hij langzaam is komen aanrijden, in een golfbuggy,  gaat hij zitten op een paars fluwelen bank bij de uitgang van de tent; neonlampen, plastic stoelen. Spartaans. Op de achtergrond een paar geiten. "Dat is voor de melk die De Gids drinkt," zegt de begeleider. Hij is gekleed als een skileraar. Zwarte kleding, bontmuts op zijn hoofd. Indrukwekkende zonnebril.
Het interview heeft 52 minuten geduurd als hij er mee ophoudt. "We stoppen." Geen woord van zelfkritiek heeft er geklonken, geen aarzeling. Zijn diagnose blijft eenvoudig: Libië en hijzelf zijn het slachtoffer van een aanval door Al Qaida.

"Als het Westen Libië nu niet helpt, dan geeft je Al Qaida een centrale plaats aan de Middellandse Zee op 50 kilometer van de poort van Europa." Hij lijkt niet te aarzelen en heeft Le Journal du Dimanche uitgekozen omdat de Franse diplomatie de hoofdrol moet nemen om Al Qaida de voet dwars te zetten in Libië. "Frankrijk heeft ook grote economische belangen."

"Ik zou graag een internationale onderzoekscommissie willen onder Franse leiding. Ik zal alle deuren openen, alle kaarten op tafel leggen." En dan zullen we vanzelf wel zien dat het Al Qaida is, en niet de democratie die hem ten val wil brengen, denkt De Gids.

"Het verbaast me dat de wereld nog steeds niet inziet dat het gaat om de strijd tegen het terrorisme.
De Barbaren, de terroristen gaan hier verschrikkelijk huishouden. Schepen tegenhouden, de wereld bedreigen. Dit is een mondiaal gevaar."

"We weten dat de Britten, de Fransen, gesprekken voeren met de opstandelingen in Benghazi. We hebben een Nederlandse helikopter onderschept die hier illegaal was.
De piloten hebben we uiteraard gevangen genomen. Dat is logisch."

"De Amerikanen, Russen, Europeanen hebben grote economische belangen in Libië. Als ze die willen redden, dan moeten ze Libië nu te hulp schieten, want anders zijn ze alles kwijt."

"Ik heb niet geschoten of laten schieten op het volk.
En overigens: heeft het regime in Algerije dan nooit geschoten op extremisten? En heeft Israël nooit Gaza gebombardeerd?
En vallen er in Irak en Afghanistan geen burgerslachtoffers door Amerikaans geweld?
De helft van de doden die zijn gevallen zijn soldaten en ordetroepen, de andere helft gewapende extremisten. En ik nodig te onderzoekscommissie uit om dat te komen vaststellen."

Over zijn rijkdom: "De Amerikanen kunnen wel beweren dat ze mijn bezittingen blokkeren, maar die heb ik niet. Ik leef in Libië. Van wat ik van het Libische volk krijg. Laat ook dat maar onderzoeken. Ik ben gerust op de uitkomst van dat onderzoek.
Ik bezit alleen deze tent."

Fragmenten van het interview onder de link. De hele tekst niet gratis online

Bron(nen):   Journal du Dimanche