CDA-raadsleden: Maxime zeker niet, Jan Kees de Jager wel

Bespaar ons Maxime en geef ons minister Jan Kees de Jager. Dat zeggen gemeenteraadsleden van het CDA. Uit een steekproef onder 383 van hen noemt 54 procent van de CDA-raadsleden De Jager ‘zeer geschikt’ voor het leiderschap. Over Maxime Verhagen zegt 10,5 procent dat. Uit de steekproef blijkt bovendien dat veel raadsleden Camiel Eurlings terug zouden willen zien in de politiek: hij was na De Jager met 48 procent van de stemmen een goede tweede als beoogd partijleider.
Uit de steekproef van het EO-radioprogramma Dit is de dag blijkt dat Verhagen niet populair is bij de achterban. Eerder deze maand werd Verhagen door partijprominenten als minister Hans Hillen en staatssecretaris Henk Bleker juist naar voren geschoven als partijleider. Eén op de vier raadsleden noemt hem ‘zeer ongeschikt’ voor het leiderschap. De Jager is minder omstreden: slechts 2 procent van de ondervraagden vindt hem ongeschikt.
De CDA-raadsleden gaven een duidelijk signaal af over de koers van hun partij. Iets meer dan de helft ziet het CDA als een ‘christelijk-sociale’ partij. De conservatieve koers kreeg minder steun: 6,5 procent. Dit kan verklaren waarom Ruth Peetom, kandidaat voor het partijvoorzitterschap, het populairst was onder de gemeenteraadsleden. Zij wordt gezien als onderdeel van de christelijk-sociale vleugel.

Bron(nen):   Dit is de Dag