BHL: "We hebben door de Duitsers veel tijd verloren in Libië"

Het Westen had veel eerder militair kunnen interveniëren in Libië. Maar doordat de Duitsers zich tijdens VN Veiligheidsraad onthielden van stemmen, is er veel tijd verloren. “En dat is een ramp, vooral voor de Libiërs, maar ook voor de Duitsers, die nu moeten betalen voor hun onthouding”, zegt de Franse filosoof Bernard-Henri Levy.
BHL zorgde er achter de schermen voor dat president Sarkozy het voortouw nam in de oorlog tegen Ghadaffi. In een interview in Der Spiegel geeft hij Duitsland ervan langs. “Wat is gebeurd zal een blijvende indruk achter laten in Europa. En Duitsland zal problemen krijgen in het streven een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad te krijgen."
Volgens Levy heeft Angela Merkel zich ontdaan van alle beginselen van het Duitse buitenlandse beleid vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog. "Er was het principe dat zoiets als het nationaal-socialisme nooit meer mocht gebeuren. Nooit meer misdaden tegen de menselijkheid. Merkel en de minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, hebben dit pact geschonden."
Levy noemt de oorlog onvermijdelijk. "Onvermijdelijk vanwege Ghadaffi's barbaarse daden. Tenzij men besluit, zoals Guido Westerwelle en Angela Merkel hebben gedaan, om de handen te wassen met het bloed van de Libiërs - de mensen die Ghadaffi heeft aangevallen met gevechtsvliegtuigen, terwijl zij vreedzaam protesteerden."

Bron(nen):   Der Spiegel