Amerikaanse investeringsbankier voert kruistocht tegen Poetin

In november 2009 overleed de Russische advocaat Sergej Magnitski  onder verdachte omstandigheden in zijn gevangeniscel. Magnitski (op de foto links) was de advocaat van William Browder (rechts op de foto), in de jaren negentig een van de succesvolste westerse investeringsbankiers in Moskou. Maar toen kwam Poetin aan de macht en begonnen Browders kansen te keren. Nu is de Amerikaan persona non grata. Criminelen belaagden zijn fonds.
De reden dat Magnitski vastzat, vertelt Browder in NRC, is dat hij voor hem een kafkaëske oplichtingszaak rondom zijn investeringsfonds Hermitage Capital Management onderzocht. Magnitski had een belastingzwendel ontdekt en werd onder druk gezet om tegen Browder te getuigen. Magnitski stierf doodziek en vastgekend aan zijn bed in een dwangbuis in een gevangenis in Moskou. Sindsdien voert Bowder een kruistocht tegen Poetin.

Tien jaar lang deed Browder met succes zaken in Rusland en hij vertelt dat hij eerst blij was met Poetin, omdat hij een einde wilde maken aan het stelen van de macht. Totdat Poetin zelf de macht naar zich toe begon te trekken.
Volgens Browder is het misbruiken van het rechtssysteem bij oplichting een erfenis uit de Stalintijd. "Het verschil is dat het stalinisme een ideologie had. Daarom is dit systeem ten dode opgeschreven: je kunt de massa’s niet enthousiasmeren voor privéverrijking door middel van moord. Rusland is een corporatie geworden en Poetin is een succesvolle zakenman, die absoluut niet geïnteresseerd is in het nationaal belang van Rusland.”

De documentaire over Magnitski van Hans Hermans en Martin Maat is te zien op www.justiceforsergei.com/video.php

Bron(nen):   NRC Handelsblad (betaald on line)