Hoe Poetins leraar multimiljonair werd

Vladimir Litvinenko was rector aan de Technische Universiteit in Sint Petersburg. Een van zijn studenten heette Vladimir Poetin. Poetin haalde zijn doctoraat in de economie aan diezelfde universiteit. Dat was in 1996. Nu is Litvinenko multimiljonair.
Vorig jaar werd Vladimir Litvinenko voorzitter van de Raad van Bestuur van PhosAgro, de grootste producent van fosfaatmeststoffen in Rusland. Volgens The Moscow Times bezit hij 5 procent van de aandelen met een waarde van 350 tot 450 miljoen dollar.
Litvinenko werd voorzitter van het bedrijf dat toebehoorde aan de Russisch ondernemer Michail Chodorovski die in december 2010 voor de tweede keer voor de rechter stond en tot jarenlange gevangenisstraf werd veroordeeld vanwege ‘diefstal van olievoorraden’.
Poetins proefschrift, schrijft The Moscow Times, is volgens het Brookings Institution in Washington voor een groot deel is overgenomen uit een Amerikaans studieboek.
Nog een wetenswaardigheidje: de voormalige rector was in 2000 en 2004 hoofd van Poetins campagneteam in St. Petersburg voor de presidentsverkiezingen.
Litvinenko zou wel eens een geval van de juiste man op de juiste plaats kunnen zijn.

Bron(nen):   The Moscow Times