Mijn jaren als verpleegster van Ghadaffi

Oksana Balinskaya, een van de vier Oekraïense verpleegsters van de Libische dictator, vertelt in Newsweek over haar leven in onder de man wiens bloedruk ze controleerde en waardoor ze in weelde kon leven.
Ze was net 21 toen ze ging werken voor Ghadaffi. Ze sprak geen woord Arabisch, wist niet eens het verschil tussen Libanon en Libië. "Maar 'Papik’, zoals we hem altijd noemden, wat kleine vader in het Russisch betekent, was altijd meer dan royaal voor ons. Ik had alles wat ik kon dromen: een gemeubileerd appartement met twee slaapkamers en een chauffeur. Maar mijn appartement werd afgeluisterd, en ik werd nauwlettend in de gaten gehouden.”
Ghadaffi noemt ze  "een groot psycholoog met een paar rare trekjes". Balinskaya (24) en de andere Oekraïense verpleegster, de voluptueuze blonde Galyna Kolotnytska, slaagden er kort na het begin van de burgeroorlog in Libië in het land te verlaten.
"De Oekraiense pers noemde ons Ghadaffi’s harem. Dat is onzin. Geen van ons vieren was zijn minnares: de zeldzame keren dat we hem aanraakten was dat om zijn bloeddruk te meten." Ghadaffi koos, zegt ze, enkel aantrekkelijke Oekraïense vrouwen uit, waarschijnlijk om hun uiterlijk.
Volgens de verpleegster had Ghadaffi nogal wat rare gewoontes. Zo verkleedde hij zich een aantal keren per dag en schonk zijn verpleegsters ieder jaar een gouden uurwerk met zijn beeltenis cadeau. "Met zo'n horloge om de pols gingen in Libië alle deuren open. Toch had ik de indruk dat half Libië hem haatte. De lokale verpleegkundigen haatten ons omdat we drie keer meer verdienden dan zij. Het was ook duidelijk dat Papik alle beslissingen in het land nam."
Toen ze de eerste beelden van de Egyptische revolutie zag, dacht ze dat niemand het zou durven in opstand te komen tegen Ghadaffi. "Had hij de macht overgedragen aan zijn zoon Saïf toen dat nog kon, dan was het nooit zover gekomen. Maar Papiks trouwste metgezellen laten hem nu ook in de steek. Zijn kinderen en de twee overblijvende Oekraïense verpleegsters worden verplicht aan zijn zijde te sterven."

Bron(nen):   Newsweek