Britse Bobbies trainen hun collega’s in het Midden-Oosten

In Bahrein is de politie opgeleid door trainers uit Groot-Brittannië. Maar dat is niet de enige dictatuur in het Midden-Oosten waar Groot-Brittannië specialisten naar toe stuurt. In Oman, Saoedi-Arabië en Libië zijn Britse politietrainers warm ontvangen. Bovendien hebben Britse officieren allerlei giften gekregen van hun cliënten uit het Midden-Oosten. Dat schrijft het satirische tijdschrift Private Eye. Het blad heeft via de wet op vrijheid van informatie gegevens ingezien van de National Policing Improvement Agency (NPIA), een semi-overheidsorganisatie.

De politie van Oman - niet een van de agressiefste regio’s; tot dusver zijn er slechts twee demonstranten doodgeschoten - kreeg tips over handhaving van de openbare orde en terrorismebestrijding. Als dank gaf een inspecteur zijn Britse counterpart een sierdolk.
In Saoedi-Arabië, de meest repressieve Golfstaat, gaf de NPIA officieren opleidingen in strategisch management evenals richtlijnen voor de openbare orde. Als subversieve activiteiten, zoals lid zijn van een politieke partij of gezien worden met een vriendje, strafbare feiten zijn in Saoedi-Arabië, kan, schrijft Private Eye, zelfs een cursus in strafrechtelijk onderzoek invloed hebben op de fundamentele mensenrechten in het koninkrijk.

In 2008 gaf de NPIA cursussen in Libië aan politiemensen, die ook op excursie gingen naar het forensische laboratorium in Groot-Brittannie.
Toen Private Eye aan de NPIA vroeg of de 'Arabische lente' het enthousiasme voor het opleiden van politiemensen in het Midden-Oosten had getemperd, antwoordde een woordvoerder: "Dit is gebaseerd op" de fundamentele beginselen van de bevordering van de mensenrechten, de bevordering van de democratische beginselen en de politie versterken van hun professionele en verantwoordelijke normen in het leveren van de nationale veiligheid".
'So that’s all right, then', luidt de typische Private Eye slotzin.

Bron(nen):   Private Eye