China wordt een land van oude mannetjes

De resultaten van de Chinese volkstelling laten zien dat het beleid heeft gewerkt: China wilde wat doen aan de explosie van kinderen. Dat is gelukt. En omdat de eenkind politiek ook op mysterieuze wijze leidt tot meer jongetjes dan meisjes wordt de bevolking niet alleen heel snel gemiddeld ouder, maar ook steeds mannelijker.
IN 2000, bij de vorige volkstelling, maakten kinderen onder de 14 nog 23 procent van de bevolking uit, nu is dat nog ruim 16 procent. an de andere kant steeg het aantal 60plussers tot 13.3 procent, waarmee het aantal ouderen al bijna net zo groot is als het aantal kinderen.
Van de 1,34 miljard mensen woont al de helft in steden. Dat was in 1982, toen de economische hervormingen begonnen 20 procent,
De ongeletterdheid is de afgelopen 20 jaar snel verminderd. In 1990 was 15,9 procent van de Chinezen ouder dan 15 jaar analfabeet. Vorig jaar was dat percentage teruggelopen tot 4,1 procent.
Schattingen houden het er op dat zonder de eenkind politiek er nu 400 miljoen Chinezen extra zouden zijn. Net zoveel als heel Europa...

Bron(nen):   Guardian