Mahmoed Ahmadinejad is weer boven water

De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad is weer boven water. Hij zal vandaag opnieuw de ministerraad leiden, zegt de regeringswoordvoerder. Daarmee wordt bevestigd dat de president zijn officiële werkzaamheden hervat na een politieke crisis van tien dagen.
Sinds 22 april was Ahmadinejad niet meer in het openbaar verschenen. Sindsdien verscheen de Iraanse president ook niet meer op zijn kabinet en stuurde hij zijn kat naar de laatste twee ministerraden. Bijzonder opmerkelijk voor een president die doorgaans alomtegenwoordig is in de media van zijn land.
De verdwijning van Ahmadinejad hangt samen met een sluimerende machtsstrijd. Ayatollah Ali Khamenei ging  dwarsliggen toen Ahmadinejad zijn minister van Inlichtingen Heidar Moslehi wou ontslaan. Moslehi nam de laatste tijd steeds meer afstand van de president.

De meerderheid van het parlement koos gsiteren tegen Ahnadinejad en vroeg   aan de president om de opperste autoriteit van de geestelijke leider te aanvaarden en het werk te hervatten "om een einde te maken aan een situatie die in de kaart speelt van de vijanden van Iran". Khamenei zelf had gewaarschuwd voor "confrontaties" die het land schade toebrengen.