België toevluchtsoord voor Libische spionnen

John Le Carré kan voor een nieuw boek inspiratie opdoen in België. In Brussel zitten drie vermeende Libische spionnen in het  viersterren hotel The Hotel, het voormalige Hiltonhotel. Zaterdag checkten ze er met hun familie in met een diplomatiek paspoort. Volgens De Morgen wijst alles erop dat ze spionnen zijn.
De drie behoren tot de groep van veertien Libiërs die Frankrijk vrijdag uitwees. Ze moesten Frankrijk binnen 48 uur verlaten vanwege ‘gedragingen en activiteiten die niet stroken met de resoluties van de Verenigde Naties en met de bescherming van de Libische bevolking’. “Deze mensen zijn evenveel diplomaat als u en ik kruidenier zijn", aldus een Franse diplomaat tegen De Morgen.

Van de veertien diplomaten verliet volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken de helft het Franse grondgebied, een aantal naar Tripoli, een aantal naar andere landen, waar onder België. Daar werden ze onthaald door de Ghadaffi-getrouwe ambassadeur. De Libische ambassade beschikt ondanks de bevriezing van Ghadaffi's tegoeden in het buitenland blijkbaar toch nog over euro's, want de rekening van het hotel wordt door de ambassadeur betaald.

Ondanks de militaire steun aan de NAVO-aanvallen op Ghadaffi onderhoudt België, net als de meeste andere EU-lidstaten, nog altijd diplomatieke banden met het Libische regime. Frankrijk is het enige EU-land dat de Nationale Overgangsraad van de opstandelingen in Benghazi heeft erkend als enige officiële vertegenwoordiger van Libië.
De spionnen van Ghadaffi hebben dus nog altijd redelijk vrij spel om te luistervinken.

Bron(nen):   De Morgen